Munkholmen

Turistattraksjon i Trondheimsfjorden, cirka en nautisk mil fra Trondheim sentrum. Øya ble tidligere kalt Nidarholm, og ble i vikingetida brukt som rettersted (sted for offentlige henrettelser). Her ble også hodene til Kark og Håkon Jarl Sigurdsson plassert på staker til spott og spe, etter at de hadde falt i kamp med Olav Tryggvasons menn (år 995). Få år senere ble et av Norges første klosteranlegg bygget her. Klosterdriften pågikk fram til reformasjonen (1537), og er grunn til at øya fikk navnet Munkholmen.
Rundt 1660 ble Munkholmen omgjort til festning. Trondheim hadde da nettopp blitt fri fra svensk okkupasjon, i forbindelse med Karl Gustav-krigene mellom Danmark-Norge og Sverige, og egne forsvarsverk ble rustet opp. Noen tiår senere ble også Kristiansten Festning anlagt. Bak utbyggingen sto blant andre Willem Coucheron og Johan Caspar de Cicignon, begge kjent som arkitekter involvert i andre festningsverk i Norge (Halden og Fredrikstad).
Munkholmen ble senere tatt i bruk som fengsel. Den mest kjente fangen som satt her, var Peder Schumacher Griffenfeld. Han var opprinnelig rikskansler for Norge (under dansketiden), men måtte sone livsvarig fengsel (18 år) på Munkholmen etter selvforskyldt å ha havnet i unåde hos kong Christian V.
Under andre verdenskrig ble Munkholmen benyttet som forsvarsverk av tyskerne, og det finnes fortsatt en tysk luftvernkanon på stedet.
I dag er Munkholmen et populært utfartssted, med badeplass på tangen utenfor selve festningsanlegget. Det er omvisning med guide ute på holmen en gang per time i sommerhalvåret. Mulighet for gruppebestillinger utenom ordinær åpningstid.

Billettpriser

Tur-retur med båt:
Voksne: 95 NOK
Barn: 50 NOK
Foto: Carl-Erik Eriksson
Alle foto: Carl-Erik Eriksson
Anbefalt lesning: Trondheim Byleksikon, Kunnskapsforlaget 1996.

Kontaktinformasjon

Loading...