Peder Østlund

1872-1939
Bak Lerkendal stadion finnes det en skakkjørt gatestubb som heter Peder Østlunds veg. I dag minner den ikke mye om heder og verdighet. Da var det annerledes for 100 år siden: Da kom Peder Østlund i triumf tilbake til Trondheim, etter å ha blitt verdensmester på skøyter i Davos. Verdensmestere var ikke daglig kost den gang. Bortsett fra Wilhelm Henie (Sonjas far, som fikk en tittel i et sykkelmesterskap noen år før), var Peder Østlund Norges aller første verdensmester, uansett disiplin.
Peder var skreddersønn, og etter hvert overtok han familiebedriften. Men før han kom så langt, hadde han altså gjort furore på idrettsbanen. Peders første bemerkelsesverdige resultater kom i 1893, da han i Hamar satte verdensrekord på 1500 m. Årene 1894-96 oppholdt han seg i Amerika, som kombinert skredderlærling og profesjonell skøyteløper. I 1897 var han tilbake i Trondheim, og den 7. februar satte han i hjembyen en av sine i alt 10 verdensrekorder: 500 m på 46.6, på banen på Museumsplass! Så fulgte Østlunds beste sesonger, med mestertitler i VM 1898 og 1899, og i EM 1899 og 1900.
Peder Østlund var medlem i Trondhjems skøiteklub, og var i flere år med i ledelsen for denne. Og ellers drev han altså skredderi, sammen med broren Ole. Og - om det offentlige tar dårlig vare på den gamle mesterens minne, så er det i hvert fall hyggelig at Østlunds skredderi fortsatt er i virksomhet i Trondheim. Innehaveren heter ikke Østlund lenger. Men han har i alle fall sans for tradisjoner.