Kunst - Byen

Kunstner: Håkon Bleken. 1975. 

På vei inn i banklokalet fra Søndre gate møter vi denne utsmykningen som ble laget da banken satte opp sitt nybygg på tomten til den tidligere Nordenfjeldske Kreditbank.

Foran glassveggen har Bleken laget et gitterverk av organisk slyngende former. Samtidig som dekorasjonen stenger for innsyn, slipper den lyset inn. Offentlig utsmykning som inngår i arkitekturen, lider ofte den skjebne ikke å bli lagt merke til av forbipasserende. Vi må, som turisten, stoppe opp for virkelig å se og nyte denne utsmykningen som et kunstverk. Materialet er små jernbiter. Overflaten er behandlet med saltsyre og lanolin. Det blir en slags organisk abstraksjon av bånd som fletter seg inn i hverandre og danner uregelmessige åpninger som assosierer til lysvirkninger i naturen.

Utsmykningen kan også ligne et gammelt bykart og dermed minne oss om at vi her befinner oss i middelalderbyen Trondheim. Håkon Bleken har vært svært aktiv i kunstmiljøet i Trondheim. Han er velkjent for de fleste som maler, grafiker og tegner, men få vet at han også har utført skulpturale utsmykninger.  

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.