Kunst - Hjallis

Kunstner: Per Ung (1998). 

Trondheims populære skøyteløper Hjalmar Andersen (f. 1923) fikk med denne skulpturen sitt fortjente minnesmerke.

Skulpturen, som var en gave til byen i anledning tusenårsjubileet, ble avduket på skøytekongens 75-årsdag, den 12. mars 1998. Den er plassert foran den gamle telegrafbygningen, men skal flyttes til området ved Stadion på Øya. Statuen viser Hjallis i aksjon slik mange husker ham.

Den er basert på et foto fra OL i Oslo 1952, der Hjallis, som for øvrig tok tre gullmedaljer, i karakteristisk stil slenger armen på siste oppløpsside av 10 000-meteren.

Per Ung ble utdannet i 1950–årene i den klassisk-realistiske skulpturtradisjonen som da var rådende. Han utviklet etter hvert sin egen romantisk-dramatiske stil hvor kroppsholdning, minespill og gester brukes som uttrykksbærere sammen med en røff overflatebehandling.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.