Kunst i Kystadåsen barnehage

'Underverk'. Kunstnere: Lars Paalgard & Per Jonas Lindström 2008/09. Kunstneriske konsulenter: Anette Lund & Pål Bøyesen. 

Kystadåsen barnehage i Inge Krokanns veg ble startet av Byåsen husmorlag i 1973. Barnehagen ble overtatt av Trondheim kommune i 1985. I 2006 ble bygningen totalrenovert, og utsmykkingen kom i stand i forbindelse med dette arbeidet. Lars Paalgard og Per Jonas Lindström gikk samtidig på Kunstakademiet i Trondheim og har siden gjort mange felles arbeider og utstillinger. I denne barnehagen har de skapt en underjordisk fantasiverden med enkelte gjenstander som stikker opp gjennom overflaten ute på det fine lekeområdet øverst på åsen – og ned gjennom taket inne i allrommet. I dette taket har kunstnerne laget et omvendt relieffkart av uteområdet, 20 m² stort og i målestokken 1:10. Kartet gir en illusjon av å være på undersiden av lekeplassen utenfor, og røtter fra trær som stikker ned gjennom taket forsterker dette inntrykket. I taket ses også festene til lekeapparatene og nedre del av andre gjenstander som gjenfinnes ute, over bakken. Skattekister, fossiler, en gravemaskinskuff etc. er i tillegg med på å skape følelsen av å være på undersiden av det kjente terrenget utenfor. Paalgard og Lindström gir nøkler og koder til en videre forståelse av utsmykkingen i ei bok de har laget parallelt, der noen av de sentrale objektene inne og ute er brukt i historier og mytelignende fortellinger.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.