Kunst i Nypvang barnehage

‘Dag’, ‘Natt’, ‘Labyrintmedaljonger’ & ’Asfalteventyr’. Kunstner: Yngvild Fagerheim 2009. Kunstnerisk konsulent: Kari Elise Mobeck & Markus Lantto. 

Nypvang nye barnehage åpnet vinteren 2008. Barnehagen ligger på Kammen i nedre del av Leinstrand og fikk sin kunstneriske tilvekst sommeren 2009, da keramikeren Yngvild Fagerheim satte sine tydelige spor i barnehagens uteområde. Spor har hun satt i rent bokstavelig forstand. Innenfor porten ser man godt synlige avtrykk i asfalten, og snart begynner jakten på både hare og rev. Rett bortenfor er bokstaven H nedfelt i bakken, et stykke videre et bilde av en hare, før bokstaven R varsler at her lurer reven et sted. En revehale viser vei rundt neste hjørne. De gule og hvite sporene fører videre til en spennende oppdagelsesferd rundt hele huset. Med listende skritt passeres også ei ugle som sitter på en stolpe, før jakten ender på sørsida av barnehagen, der det venter en festlig avslutning i to store innholdsrike skap som Fagerheim har montert på hver sin yttervegg. Når skapdørene åpnes, fortsetter historien om haren og reven i et mylder av keramiske bilder. Det ene skapet har månen som symbol og inneholder ”natteting”, som Ole Lukkøye og soverom, mens det andre og største skapet har sola som merke og inneholder mye som ungene kjenner igjen: blomster og gress, mennesker og dyr, busser og biler. Et utgangspunkt for den store og frodige utsmykkingen var navnene som er satt på de ulike deler av barnehagen – Sola, Månen, Nordlyset, Stjerneskuddet og Regnbuen. Identitetsskapende navn som denne kunsten klart forsterker.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.