Kunst i Persaunet barnehage

Kunstner: Turid Uldal. Tittel: «De syv blåner», 2010. Kunstkonsulent: Ingun Myrstad.

Høyt oppe over sandkassen svever en svær fugl. Det er ingen ørn eller en annen rovfugl, men en liten kjøttmeis, som kunstneren Turid Uldal fra Bergen har gjort mye større enn den i virkeligheten er. Fuglen er – som foliert fototrykk på aluminium – montert øverst på ei 4,5 meter høy skråstilt stang, som løfter fuglen så høyt at himmelen speiler seg i ryggen på den. Dette speilbildet av blå himmel og skyer er det også mulig å se fra bakken om man står i riktig vinkel eller litt på avstand. Fuglen roterer med vinden, og av og til går den i ett med himmelen og forsvinner så fort som småfugler gjør.

Med den forstørrede meisefuglen sier Uldal noe om de relative dimensjonene i omgivelsene. Det de voksne opplever som lite, kan for barn virke stort. Noe som voksne betrakter som uvesentlig, kan for barn være av største betydning, og ting de store ikke bryr seg om å være redd for, kan for de små være skummelt og nifst. Selv har hun alltid undret seg over uttrykkene «de syv blåner» og «lengre enn langt» og har lagt inn noe av den undringen her.

Utsmykkingen har i tillegg et jordnært element – blåmalte betongsteiner som ligger på bakken i ulike fasonger. De er fine sitte- og hvilesteder, der en i ro og mak kan sitte og se opp på fuglen i luften, men steinene lar seg også godt bruke i leken med sine fordypninger og spennende hulrom.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.