Kunst i Rye barnehage

'Gleipne'. Kunstner: Maja Nilsen 2008. Kunstnerisk konsulent: Gry Ulrichsen. 

Rye barnehage flyttet inn i nye lokaler høsten 2006. Men selv om huset var flunkende nytt, tok kunstneren Maja Nilsen i bruk gamle sagn og myter i sin utsmykking av barnehagen. I avdelingene Stubben og Tua gikk hun løs på to 5 meter lange og 4 meter høye sammenhengende vegger og tegnet i vei. Ideen til motivene hadde kunstneren fra norrøn mytologi og historien om hvordan Gleipne ble til, det vil si lenken som binder Fenrisulven. Den sterke lenken ble laget av merkelige ting som fiskens åndedrett, kvinneskjegg, fuglespytt, fjellets røtter, lyden av kattepoter og av bjørnesener. Av disse materialene ble Gleipne tynn og myk som et silkesnøre, men sterkere enn alle andre bånd og lenker. Den var nesten helt usynlig, men sørget for å holde Fenrisulven i ro, slik at den ikke skapte ragnarokk, verdens undergang.
Dette var kanskje ikke det enkleste verken å tegne eller formidle til små barn, men kunstnerens mål har vært å få ungene til å undre seg, stille spørsmål og oppdage de flotte historiene som ligger i den gamle mytologien. På den ene veggen består tegningen av de seks elementene og sammensmeltingen av lenken. Historien fortsetter på den andre veggen, der restene av lenken fletter seg sammen og forsvinner ut av verden.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.