Kunst - Kong Haakon VII

'Kong Haakon VII'. Kunstner: Stinius Fredriksen 1972. 

Her er kong Haakon VII (1872–1957) i generaluniform, og sokkelen bærer kongens emblem med løvkrans.

Dette monumentet var ett av utkastene i konkurransen om kongemonumentet i Oslo i 1957, der Nils Aas leverte vinnerutkastet. Avdukingen foregikk på hundreårsdagen for kongens fødsel, 3. august 1972. Kongen ble kronet i Nidarosdomen i 1906.

Gjennom sitt arbeid for Domkirkens restaureringsarbeider var Fredriksen til stor inspirasjon for billedhuggermiljøet der. Selv om han arbeidet innenfor gotikkens rammer, hindret det ham ikke i å markere seg som en eksperimenterende kunstner i modernistisk retning.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.