Kunst - Olav Tryggvason

Olav Tryggvason. Kunstner: Wilhelm Rasmusen1921.

Et monument over byens grunnlegger og Norges konge, Olav Tryggvason (ca. 968–1000), hadde lenge vært ønsket i byen. Alt i 1860 hadde billedhuggerne Hans Michelsen og Ole Laulo vært inne i bildet, men først ved 900-årsjubileet i 1897 ble tanken realisert, og Brynjulf Bergslien fikk oppdraget. Skulpturen ble plassert i nordenden av Ilevoldsparken. Den var imidlertid laget av et forgjengelig materiale som snart gikk i oppløsning. Statuen på Torvet er utført av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen i årene 1917–1921. Han fikk oppdraget etter en idékonkurranse hvor mange kjente kunstnere deltok. Det var en utfordrende oppgave han sto overfor. Byens brede gater danner akser som krysser hverandre ved torget med Domkirken som krevende medspiller øverst i Munkegata. Skulpturen er bevisst utformet  og plassert som en del av et monumentalt anlagt byrom med nyklassisistiske forbilder. Den grå granittsøylen er 14, 5 m høy, og selve statuen måler 3,5 m. Dette er det høyeste monumentet i byen og vises godt i bylandskapet. Olav Tryggvason skuer nedover mot fjorden. I sin venstre hånd bærer han et fremstrakt nattverdkar, og i den høyre holder han det dragne sverd. Ved kongens føtter ligger det avhugne hodet av guden Tor som symboliserer kongens seier over hedendommen. Rasmussens monument ble avduket av kong Haakon i forbindelse med åpningen av Dovrebanen i 1921, under pomp og prakt borgertog, sang og musikk. Søylen og statuen danner viseren i et gigantisk solur som ble laget i mosaikk av brostein på Torvet til Olavsjubileet i 1930.

 

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.