Kunst på Ila skole

Kunstnere: Torhild Aukan: ‘Underveis’ og ‘Veivalg’; Jan Eirik Evjen: ‘Et pust i sivet’; Håkon Gullvåg: ‘Skoene’; He Marli: ‘Jujuv’; Merete Morgenstierne: ‘Vindu 1, 2, 3 og 4’  2005. Kunstneriske konsulenter: Yngve Lintoft & Annika Borg. 

Utsmykkingen av Ila skole ble gjennomført under rehabiliteringen av den store og særpregede skolebygningen fra 1921. Flere kunstnere ble invitert til et omfattende kunstnerisk prosjekt, fordelt på ulike lokaler og uteområdet. For et allment publikum er Jan Eirik Evjens høye og slanke skulptur på skolegården det lettest tilgjengelige kunstverket. Installasjonen fungerer med sine to strebende elementer som et solur, der det ikke bare er solas daglige gang og døgnets rytme som avtegnes på bakken. Én gang om året, ved sommersolverv, når skyggespissen et punkt kunstneren har avmerket i asfalten. På denne måten har skulpturen referanser til eldgamle kulturer, religiøse forestillinger og til bevegelsene i verdensrommet, og gir skolen dermed en rekke pedagogiske muligheter. Å heve blikket mot himmelen hører for øvrig til tradisjonene på Ila skole, der tårnet på hovedbygningen i sin tid ble bygd og innredet som astronomisk observatorium.Skolehistorie og tradisjon er også tema for Håkon Gullvågs bidrag til utsmykkingen. I det ene trappeløpet har han montert en serie malerier av gamle sko, inspirert av skolens egen skosamling, til hjelp for fattige barn som ikke var tilstrekkelig forsynt med fottøy hjemmefra. I to av de tre trappeoppgangene har Merete Morgenstierne fylt til sammen fire veggnisjer med små skulpturer, mens den tredje trappen har en serie fotobaserte bilder av Torhild Aukan. Femte kunstner i denne omfattende utsmykkingen er He Marli med poetiske bilder i biblioteket, lavt plassert på veggen med assosiasjoner til drømmer og fantasi.

 

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.