Kunst - Skrubbefar

'Skrubbefar'. Kunstner: Dyre Vaa 1970.

Skulpturen er støpt i bronse etter en gipsmodell fra 1931, som domkirkearkitekt Helge Thiis forærte til Trondhjems kunstforenings faste galleri. En samtidig bronseutgave av hannulven ble satt opp foran Ilatrappen i Oslo sammen med en ulvemor. Med disse dyrefigurene beveget Vaa seg fra nyklassisismen og mer over i en stilisering som løfter ulvene ut av naturalismen og inn på et symbolsk plan. Dyre Vaa har utført en mengde skulpturelle utsmykninger landet over. Han var knyttet til Domkirkens restaureringsarbeider i to perioder i mellomkrigstiden. Mest kjent er han nok for dyrefigurene sine. De er ofte svært ekspressivt utformet, og har en dekorativ, nærmest ornamental detaljutforming.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.