Kunst - Trondhjem

Kunstner: Bjørn Nørgaard (1988). 

Denne fem meter høye pyramideformede skulpturen er utført av den danske multikunstneren Bjørn Nørgaard.

Med sin fremmedartede og sammensatte karakter bryter den med de mer tradisjonelle skulpturelle severdighetene i byen. Det er tydelig at inspirasjonen er hentet både fra Erkebispegårdens steinsamling og fra asiatisk og søramerikansk folkekunst. Skulpturen er delt i to hoveddeler, som symboliserer henholdsvis jorden og himmelen. Den nederste delen, postamentet og dvergene, representerer det jordiske. Himmelen symboliseres av obelisken, som er hugget i et spiralmønster og kronet av et sol- og månesymbol. Slik kan skulpturen sees som en refleksjon over Trondheim og vår egen samtid i et historisk og et globalt perspektiv. Huggingen av dvergene ble forøvrig utført ved et steinhuggerverksted i København. Sol- og månefiguren ble støpt i Nederland og senere dekket med bladgull. 

 

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.