Kunst ved Tiller Øst

Kunstner: Vigdis Haugtrø. Tittel: «Grønn sofa», 2016.
Kunstnere: Annika Oskarsson og Thomas Nordström. Tittel: «Kontinuum», 2016.
Kunstner: Mattias Härenstam. Tittel: «Pilgrim», 2016.
Kunstkonsulenter: Helen Eriksen og Kristina C. Karlsen.


Tiller Øst er et stort nytt boligområde, der en park og et system av gangveier er føyet inn i det urbane landskapet. Parken inviterer til aktiv bruk med sine grønne plener og lekeapparater samt sitt moderne trenings- og mosjonsutstyr. Men i de offentlige uterommene omkring den grønne lungen gir også muligheter for hvile, noe man får anledning til i Vigdis Haugtrøs «grønne sofa», en sirkelrund benk som er plassert lunt og skjermet under furutrær, steinmur og en høy søyle ved en gangvei sør for parken. I muren er det anlagt en bakerovn, som barna i den nye barnehagen like ved skal holde varm som en del av sin daglige rutine. Hit kan hvem som helst komme og steke sine egne brød eller andre bakervarer!Ved gangveien (skiløypa) som tar av østover fra parken, rager et utkikkstårn høyt til værs. Det er i fellesskap formet og konstruert av de svenske kunstnerne Annika Oskarsson og Thomas Nordström. Tårnet reiser seg som et stort eiketre mellom den øvrige vegetasjonen i området og folder seg ut i en fyldig trekrone med svungne linjer. Den organiske formen gjemmer en trapp opp til en plattform inne i «trekronen», 8,5 meter over bakken og med fritt utsyn over det rolige landskapet omkring. I mørket aktiveres lys i dette byggverket og omskaper det til et «fyrtårn». Dermed blir «Kontinuum» også et blikkfang, ikke bare et utsiktspunkt.Fra de to kunstverkene er kontrasten stor til Tiller Øst-prosjektets tredje svenske kunstner, Mattias Härenstam, og hans naturalistiske bronseskulptur «Pilgrim». Den er plassert langs en gangvei nord for parken og framstiller en ung kvinne med en trillekoffert, gående mot et mål som hun tydelig har blikket festet mot. Retningen er mot byen, som pilegrimene i middelalderen, men hun er med sitt moderne antrekk og utstyr som hentet ut av dagen i dag. Likevel kan motivet ses som tidløst og evig. Det hverdagslige, trivielle og alminnelige blir satt opp imot en annen dimensjon i tilværelsen – en åndelig lengsel, undring og tro. I disse omgivelsene passer det godt å peke på den søkende pilegrimen som bor i enhver av oss uansett hvor moderne vi er. Mot øst ligger Tiller kirke, mot vest Birgittasøstrenes kloster og kirke, mens Nidarosdomen skimtes i nord – i hvert fall om man tar utkikkstårnet i bruk.

 

 

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.