Kunst - Hurtigbåtterminalen

Kunstner: Ståle Sørensen. Tittel: «What does the fjord say», 2015. Kunstner: Åsa Maria Bengtsson. Tittel: «Rolling Carpet», 2015. Kunstkonsulenter: Edith Lundebrekke, Lisa Stålspets og Sune Nordgren.

Ståle Sørensens «undervannsbåt» ser ut til å være klar til sjøsetting og avgang. Det er også bare å ta plass i «The Yellow Submarine», som har en ytre formglede og en indre, engasjerende kreativitet. Den over fire meter høye skulpturen minner kanskje helst om et moderne maritimt forskningsfartøy, og her kan publikum stige inn og selv «forske» på lyder fra fjorden, havna og byen innenfor. Lyden fanges opp gjennom «periskoper» på taket, og det blir en spennende lek å finne ut av hva Trondheimsfjorden har å si. Jo mer det blåser, dess sterkere blir lyden på innsiden. 

Åsa Maria Bengtssons bølgende granittskulptur «Rolling Carpet» tar opp i seg havets uro og bevegelser. Likheten med et flygende teppe forsterkes av et hvitt orientalsk mønster i den glatte, svarte overflaten og gir tanken flukt og fantasien næring. Fra denne havna i fjorden har skip i hundrevis av år lagt ut på langfart til eksotiske havner i fjerne land. Sittende eller liggende på det flygende teppet kan en selv kaste loss for en stund og gli ut over havet. 

Den svenske kunstneren har sett for seg at skulpturen vil bli et attraktivt oppholdssted ved solnedgang om sommeren. Når mørket faller på, får lyssettingen av skulpturen den fem tonn tunge granittblokken til å «løfte seg» fra underlaget, og det oppstår en ekstra illusjon av luftig flukt.
Loading...