Kunst - Salamandernatten

Kunstner: Kjell Erik Killi Olsen.
Etter en ”fødsel” i Brasil og en omflakkende tilværelse med uviss framtid, har Kjell Erik Killi Olsens svære skulpturgruppe Salamandernatten” fått endelig oppholdssted i Trondheim, i et offentlig tilgjengelig kjellerrom i Sparebank 1s lokaler i Søndre gate. Her, i nærheten av den gåtefulle kirkeruinen fra byens tidligste tid, byr de store figurene på sin egen mystikk og åpner for spørsmål og undring.
”Salamandernatten” ble skapt til São Paulo-biennalen i Brasil i 1989. Et eget hus ble bygd til de 72 skulpturene, som alle er over 3 meter høye. Midt i gruppen har kunstneren plassert en kvinne som dier en salamander. Det 14 x 6 meter store og 5 meter høye rommet fikk lys bare gjennom en smal spalte i taket, noe som ga en meget spesiell stemning for det store publikum som så kunstverket i løpet av biennalen, hele 600 000 mennesker.
Et engasjement for bevaring av regnskogen var Killi Olsens aktuelle utgangspunkt for ”Salamandernatten”, og kunstverket førte til økt internasjonal oppmerksomhet mot den brutale avskogingen av tropiske områder. Etter biennalen ble skulpturgruppen liggende på lager i 16 år før den ble tatt til Norge og vist på en utstilling i Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Direktør Per Hovdenakk på Kunstsenteret betegnet ”Salamandernatten” som et hovedverk i norsk kunst fra 1980-tallet. Noen endelig plassering ble ikke avgjort før i 2007, da ”Salamandernatten” ble vist i kunstnerens hjemby Trondheim. Etter utstillingen ga Killi Olsen sjenerøst skulpturgruppen til Trondheim kommune, som forpliktet seg til permanent utstilling av kunstverket.
Loading...