Kunst på Byåsen skole

Kunstnere: Eirik Gjedrem, Annette & Caroline Kierulf, Solfrid Olette Mortensen, Peter Sutton 2007/2008. Kunstneriske konsulenter: Anne Kvam & Anne Brit Krag.
I mange år var det skulpturen ”Sykkelpiken” av Fritz Røed som ønsket velkommen fra sin plass i porten på Byåsen skole. Jenta med sykkelen er fortsatt godt synlig i det nye skoleanlegget, men har fått selskap av mye annen kunstutsmykking. ”Sykkelpiken” fra 1971 er flyttet inn på skolegården og har tatt oppstilling ved inngangen til aulabygget, som er delvis bevart i sin gamle form. Herfra er utsikten fin over de nye uteområdene som ligner lite på en tradisjonell skolegård. Bygningene på Byåsen skole er omgitt av et stort og variert landskap, der utforming av terreng har foregått som en forlenget del av arkitektur og den kunstneriske utsmykkingen – eller omvendt. Her er kunsten langt på vei integrert og har fått en praktisk funksjon, ikke minst i bassenget på sørsiden, der Eirik Gjedrem har laget tråsteiner i den grunne dammen. De 17 steinene er laget i steingods ved Tommerup keramiske verksted på Fyn i Danmark og har en størrelse på 20–50 cm og en tykkelse på 10 cm. Alle steinene er begittet i forskjellig farge og er dermed fine å se på i tillegg til den morsomme og spennende fysiske funksjonen.
På enkelte steder markerer den nye kunsten seg mer isolert og selvstendig. Flere frittstående, fargerike skulpturer samt en portal av Erik Gjedrem er plassert ved gangveier inn på skoleområdet. Skulpturene har organisk form, inspirert av sopp, og er utført i innfarget glassbetong. Alle har lysende ”øyne”, laget av støpte glasskiver som er satt inn i runde hull i overflaten. I samarbeid med de 650 elevene på skolen har Gjedrem dessuten laget en annen iøynefallende skulptur. Med målene 250 x 260 x 70 cm er den størst av alle – og minst like fargerik og original. Hver elev fikk forme sin egen lille keramiske flis, fritt over temaet ”Drømmebærer”, som kunstneren satte som tittel på kunstverket. Flisene ble laget i glassert steingods og deretter festet til kjernen i skulpturen – laget av isopor og fiberarmert betong – og føyd sammen med hvit fugemasse. Sentralt plassert minner ”Drømmebærer” daglig om at elevene selv kan være med på å lage kunst. I tillegg er skulpturen deilig å sitte på med sine runde og myke former. En annen god sitteplass er laget av Solfrid Olette Mortensen – det er den store og brede trappen i skråningen på nordsiden av uteområdet. Trinnene er lagt opp med betongblokker som ”byggeklosser”, til dels litt på kryss og tvers. Samme kunstner har i tillegg laget et annet oppholdssted, en original rund paviljong i metall som er plassert mellom de to gamle skolebygningene. Med sine to innganger kan man gå tvers igjennom, men den har også to små benker for en stille passiar. Men kikkhullene i metallveggen er for mange til at det kan bli altfor hemmelig der inne.
Innendørs har Byåsen skole naturligvis beholdt Skule Waksviks populære bronseskulptur (med gåsa og pannekaka), blank av berøring av barnehender gjennom mange år. Også innenfor dørene har det kommet mye nytt i forbindelse med ombygging og nybygging på skolen. En stor glassvegg mot øst har motiver av Peter Sutton, og på andre vegger finnes grafikk og malerier av søstrene Annette og Caroline Kierulf.
Loading...