Kunst på Nyborg skole

Kunstnere: Solrun Rones: ‘Song til gleda’, ‘Song frå hjarte til hjarte’, ‘Der fuglar flyg’, ‘Seier’ ;Anne Helga Henning: ‘Hva er det som går og går?' 2005. Kunstnerisk konsulent: Jan Eirik Evjen.
Solrun Rones valgte selv gymsalen da hun fikk utsmykkingsoppdraget på Nyborg skole. Med en serie på ni malerier, alle 1 x 1 meter store, fyller hun den 21 meter lange sideveggen i salen. Veggen er 8 meter høy, og bildene henger halvveis oppe på veggen, godt innenfor rekkevidde for en og annen ball i gymtimene. Men kunstneren har spesialkonstruert rammene med henblikk på uvørne treff, og lerretene er limt på en 4 millimeter tykk, forsterket treplate. Den kvadratiske formen på bildene i salen, de energiske penselstrøkene og en variert og oppdrevet fargebruk, gjør at rytmen svinger i alle retninger og blir et dynamisk element i et rom preget av fart og bevegelse. De ni bildene er gruppert tre og tre sammen på den lange veggen og danner i fargene et vårlig, sommerlig og vinterlig inntrykk.
I tillegg til bildene i gymsalen har Rones malt et nesten tre meter høyt bilde til inngangspartiet og et ovalt bilde til trappeoppgangen mellom skolebygningen og SFO-lokalene. Det første av disse er godt synlig utenfra og fungerer som et signal om den øvrige kunsten i lokalene. Med tittelen ”Seier” er maleriet også blitt et symbol for kampen som lenge pågikk for å få nye skolebygninger på Nyborg til erstatning for de gamle og helsefarlige bygningene.
Utendørs har Anne Helga Henning satt sitt preg på skoleområdet med en installasjon av ulike objekter av stål. Et rør stikker opp av bakken som et periskop fra jordas indre. Det høres lyder fra røret, som ved nærmere lytting viser seg å være opptak av elevenes vitser, historier og sang, kombinert med ulike lyder fra naturen. Ved siden av røret bukter en ”orm” seg i et virvar av former. Hodet er vendt mot den praktfulle utsikten med en grønn lysdiode som øye. På ryggen av denne skapningen hviler et annet fantasidyr, med gaupelignende form og blått i fargen.
Loading...