Kunst på Tilfredshet kirkegård

Kunstner: Oddvar I.N. Daren 2008. Kunstnerisk konsulent: Annika Borg.

På den store Tilfredshet kirkegård er minnelunden lagt på det nedre platået, der Nidelva stryker forbi bak en stripe av skog. Lengst sør på dette nivået er trærne færre, og utsynet åpner seg mot elva og den høye himmelen mot vest. Her har Daren laget utsmykkingen på kirkegårdens nye urnelund. Tre buede vegger av betong danner konturene og fornemmelsen av et hus, som byr på meditative rom med en fokusert utsikt mot åpen himmel og uopphørlig rennende vann. En lignende glidende bevegelse finnes i veggene, som har skrå, glinsende striper av bladgull innfelt i betongen. Refleksene oppstår, stråler, dempes og slukner i løpet av døgnet og minner om naturens evige gang. Gjennom en vertikal spalte i veggen mot sørøst strømmer en lysstripe inn i rommet og tegner lange og korte, sterke og svake mønstre alt etter formiddagens lysstyrke og årstidens solhøyde. På utsiden av hvert av de tre veggelementene er det felt inn plass for navneplater, 30 i tallet på hver vegg, 90 i alt. Hvert navnefelt refererer til et av de tre urnefeltene ved minnelunden. Skråningen mot elva er parkmessig opparbeidet som en del av utsmykkingen, og en sti fører helt ned til et platå ved vannet, der det er plassert en benk. Her kan man sitte og se ut over elva, nyte omgivelsene og finne ro. 

 

 

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.