Kunst - Rosenborg Park

Fontene: ‘Ballet Mécanique’. Belysning: ‘Blåklokkelykter’. Port: ‘Botanique’. Kunstner: Merete Morgenstierne 2005. Kunstneriske konsulenter: Per Formo & Dag-Arve Forbergskog.

Blomster, benker, basseng og fontene er tradisjonelle parkelementer som Merete Morgenstierne har formet og forent på sin karakteristiske måte i sin utsmykking av Rosenborg Park. Et åpent, langstrakt grøntområde er lagt inn forbi de tettstilte blokkene, som i årene kort etter 2000 erstattet bygningene til NTNUs realfaglige avdeling. Kunstneren har hatt et ønske om å ta vare på noe av denne akademiske historien, der biologi, botanikk og zoologi var sentrale fag gjennom mange år. Organiske former er gjennomgangstema i utsmykkingen, uttrykt i varige og sterke materialer. Kunstverket er tydelig markert og avgrenset med en smijernsport, som med sine buede linjer, stengler og blomster signaliserer den kunstneriske frodighet som ligger innenfor. Blant dette er to planteskulpturer, med en kjerne av jern og form som en snegle, samt formelementer i smijern med referanse til maur, sommerfugl og kolibri. Videre langs spasergangen står lyktestolper med armatur formet som store blomsterklokker, og disse lyser vei til utsmykkingens sentrale element, fontenen ”Ballet Mécanique” med sine fem figurer, blant dem en ”løpende hund”, en cello og en yndig ballettdanser i midten av det grunne bassenget. Noe av inspirasjonen til figurene er hentet fra kunsthistorien: Giacormo Ballas ”Dame med hund i bånd” (1912) og Oscar Schlemmers ”Triadic Ballet” (1926).
Utsmykkingen av parken er realisert i et samarbeid mellom Trondheim kommune og utbyggeren av området, Rosenborg Utvikling AS.

contentmap_plugin

© Kopirett - Verkene på dette nettstedet er opphavsbeskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt med hjemmel i lov eller etter avtale med rettighetshaver / BONO. Ønsker du å bruke kunstverk - ta kontakt med BONO for enkel lisensiering av rettigheter. http://www.bono.no

Tekster til kunstverk før år 2000 er hentet fra Skulpturguiden (Tapir/Akademisk Forlag) for Trondheim av Anne Grønli i samarbeid med Grethe Britt Fredriksen. Tekster til kunstverk etter år 2000 er skrevet av Per Christiansen, og hentet fra de to bøkene Kunst ute, kunst inne, utgitt av Museumsforlaget. engelsk oversettelse: Ingvild Andersen. Fotografer, fram til år 2000: Jørn Adde. 2000-2010: Grethe B. Fredriksen, Laila Andreassen og Carl-Erik Eriksson. Fotograf 2010-2016: Grethe B. Fredriksen.